Luna on oikea pikku kulinaristi.... Toissapäivänä jäi pino sisäfilesiivuja pöydälle jäähtymään. Heti kun silmä vältti, kurotti  koira pöydälle ja varasti itselleen maistiaisen. Otus jäi kiinni itse teosta, mutta herkkupalanen oli jo kurkusta alas.

Luna on alkanut vaatimaan asioita haukkumalla. Tänään koitin hetsata sitä nakilla ja aikansa pöhistyään irtosi kunnon haukahduksia! Kyllä siitä vielä haukkuva hakukoira saadaan. :)

Käytiin eilen Lunan kanssa mummolassa. Neiti käyttäytyi paremmin kuin osasin odottaakin: se tervehti ihmisiä nätisti tassut maassa, oli iisisti muiden syödessä ja käyttäytyi pienen viisivuotiaan pojankin seurassa hillitysti. Kyllä tuosta vielä seurapiirikoirakin leivotaan...

Tein taas kasvismössöä, tällä kertaa sitä syntyi 19 kiloa kerralla. Onneksi on talvi niin sain pussit parvekkeelle pakastumaan. Laskin hinnan mössölle, 1,84e/kg, eli paljon huokeampaa kuin valmiina ostettu mössö ja nyt on sentään kalliit vihannekset kun on talviaika. Kesällä tuo on vielä halvempaa. Ajattelinkin tehdä tuonne kotareille pienen niksinurkkauksen koskien barffausta, lähinnä mössön tekoa. Tässä kuitenkin muutama käytännön vinkki kaikille tutuille, jotka olette aloittelemassa barffausta koirienne kanssa.

Lihamyllyn käyttö

- käytän lihamyllyssä pienireikäisintä "siivilää", jotta tuoreiden kasvisten rakenne rikkoontuisi mahdollisimman hyvin ->edesauttaa kasvisten sulamista

- jotkin kasviksista on hieman hankalia menemään myllystä läpi, koska ovat niin naheita tai säikeisiä. Naheita ovat erityisesti salaatit ja kiinankaali, varsiselleri ja parsa taas on niin säikeistä, että saavat myllyn helposti jumiin. Naheat kannattaa suikaloida tai kuutioida (suikaloiminen on nopeampaa), säikeiset pitää leikata säikeen suuntaa vastaan (varsiselleri siis pilkotaan). Aina kun laitat myllyyn pienen osan em.kasviksia, kannattaa heittää perään jotain kovaa ja helposti muussaantuvaa, esim. kesäkurpitsaa tai kurkkua. Näin mylly ei mene jumiin ja aiheuta ongelmia.

- pakasteet (esim. pakastetut marjat tai ostetut pakastevihannekset) kannattaa sulattaa vain sen verran, että irtoavat toisistaan ja ovat vielä kohmeisia. Ensinnäkin ne menevät siten helpommin myllyystä läpi ja toisekseen ei kulu turhaa energiaa pakastetun tuotteen sulattamiseen ja uudelleen pakastamiseen. Lisäksi mössö on näin jo valmiiksi kylmää pakastamista varten.

Pakastaminen

- valmis kasvismössö kannattaa laittaa pakastepusseihin. Ne on helppo latoa pakastimeen päällekkäin ja kun jättää hieman tyhjää pussiin, niin se menee tarvittaessa hyvinkin littanaksi. Itse käytän 2-3l pusseja. Jäädytys kannattaa talvisin tehdä parvekkeella tai pihalla energian säästämiseksi. Hieman kohmeisen pussin voi halutessa muotoilla pakastimeen sopivaksi.

- toisinaan sekoitan lihat valmiiseen kasvismössöön ennen pakastamista. Sitten on helppoa ottaa valmiita aterioita pakkasesta! Mössön sekaan voi lisätä valmiiksi myös öljyä, merilevää, kuivattua valkosipulia tms. niin ei tarvitse joka aterialla lisäillä yhdestä sun toisesta purkista.

Kasvikset

- talvella kasvikset ovat kalliita. Siksi kesällä kannattaa hamstrata mahdollisuuksien mukaan pakkaseen niin paljon marjoja kuin vain jaksaa kerätä. Itselläni on viime kesältä karviaisia, viinimarjoja, mustikkaa ja puolukkaa. Näitä ei kannata vaivautua siivota, viinimarjatkin menevät karoineen päivineen myllyssä mössöksi.

- talvella kannattaa hankkia osa kasviksista pakasteena. Parsa- ja kukkakaalia saa edullisesti sekä sekavihannespusseja. Pitää vain tarkastaa, että ei valitse sellaisia kasvissekoituksia, joissa on sipulia tai palkokasveja (sipulia ei saa antaa koiralle ja palko- sekä koisokasveja tulee välttää). Pääosa mössön pohjasta tulisi olla vihreitä kasviksia, esim. salaattia. Jäävuorisalaatti ja kiinankaali eivät maksa kovin paljoa talvellakaan, sen sijaan kesäkurpitsa ja kurkku ovat hinnoissaan.

- kotona kannattaa säästää kaikki ruoanlaitossa syntyvät kasvisjätteet, jotka normaalisit menisivät bioastiaan. Itse pidän pakastimessa avointa muovipussia, johon on helppo laittaa salaatinjämät, perunan- ja porkkanankuoret yms. biojäte. Vaikka peruna ei oikein tuohon kasvismössöön kuulukaan, niin itse säästän kuoret, koska ne ovat ilmaista koiranruokaa. ;) Lisäksi kaikki kananmunan kuoret kannattaa säästää, nekin menevät lihamyllyssä hienoksi rakeeksi ja lisäävät mössön ravintoarvoa.

- esimerkki kasvismössöstä (tällaista tein viimeksi): kiinankaalia, kesäkurpitsaa, kurkkua, vihannessekoituspakasteita (parsa- ja kukkakaalia sekä porkkanaa), viinimarjoja, perunankuoria, varsiselleriä, punaista paprikaa, kananmunankuoria