7.4. Lunalle syntyi 8 hienoa pentua, viisi poikaa ja kolme tyttöä.

Jo hyvissä ajoin lauantaina Luna alkoi osoittamaan merkkejä synnytyksen käynnistymisestä. Myös lämmöt laskivat hieman alle 37:n, joten seuraava yö meni vain odotellessa, petaillessa ja läähätellessä. Odotin pentujen syntyvän sunnuntai-aamusta, mutta Luna antoikin odottaa kauemmin. Soitin jo eläinlääkärillekin, että onko näin pitkä avautumisvaihe normaalia, mutta sain vain ohjeeksi odottaa.

Pelkäsin Lunan olevan jo todella väsynyt, sillä se läähätteli raskaasti yli vuorokauden ajan eikä nukkunut tuona aikana hetkeäkään, vaan pyysi jatkuvasti ulos ja petasi pentulaatikossa. Hieman se onneksi suostui juomaan.

Sunnuntai-iltana noin viiden aikaan alkoi sitten tapahtumaan. Supistukset eivät kauaa kestäneet, kun ensimmäinen pentu jo puski maailmaan. Se oli väärässä asennossa ja juuttunut kiinni, joten jouduin hieman auttamaan sen ulos saamisessa. Luna ryhtyi pennun synnyttyä heti toimenpiteisiin sen vapauttamiseksi sikiökalvoista ja napanuorasta.

Seuraavaa pentua jouduttiinkin sitten odottamaan noin tunnin verran. Se syntyi itsestään ja muutenkin tämä vaihe sujui hyvin. Ja taas tunti ennen seuraavaa, joka olikin kuollut tyttö. Heti perään muutaman minuutin väliajalla syntyi kolmas poika, hieman yllättäen. Tämän jälkeen taas tunnin tauko, jonka jälkeen syntyi ensimmäinen elävä tyttöpentu. Kyllä tuli itsellekin huojentunut olo, että edes yksi tyttö saatiin!

Luna lähti tässä vaiheessa isännän kanssa käväisemään ulkona tarpeillaan. Kuulin sisälle asti isänään karjaisun ja juoksin vastaan pihalle. Hankeen oli syntynyt pentu! Tämä tuli vain joitain minuutteja edellisen perään, joten nyt oli syntynyt kaksi tällaista paria hyvin lähekkäisin väliajoin.

Viimeiset kolme pentua tulivatkin puolen tunnin välein, joten lisää yllätyksiä ei tullut. Oli suuri riemu saada maailmaan vielä kaksi tyttöä lisää! Luulenpa facebookissa tilannetta seuraavien ihmisten olleen todella jännityksen alla, koska tyttöpentuja on kyselty nyt paljon.

Heti viimeisen pennun synnyttyä Luna rauhoittui imettämään pentujaan. Luna oli ollut koko synnytyksen niin levoton, ettei imettäminen tullut kuuloonkaan, joten olin antanut pennuille vastiketta jo ennen tätä.

Seuraava vuorokausi menikin sitten valvoessa ja tarkkaillessa sekä pentujen että emän vointia. Luna hoitaa pentujaan antaumuksella ja se tuskin suostuu poistumaan pentulaatikosta. Tänään vein sen pidemmälle lenkille ja kaikesta näki, että koira nautti saadessaan pienen jaloittelutauon.

Pennut ovat pontevia ja energisiä, jonkun verran kokoeroja on. Maitoa tulee suihkuten ja se näkyy myös pentujen painonkehityksessä suotuisana. Tosin ensimmäiset vuorokaudet jouduttiin maidontuloa hieman odottelemaan ja annoinkin pennuille lisäruokintaa vastikkeen muodossa.

Nyt on valtakunnassa kaikki hyvin ja seuraavat seitsemän viikkoa kuluu pentujen kehitystä seuratessa.